Kontaktiraj nas

+385 52 453-473

Radno vrijeme

Pon - Pet 7:00 - 15:00

Poštovani obrtnici, poštovana javnost, na temelju zaključka Hrvatskog sabora iz ožujka ove godine, po kojem je Vlada Republike Hrvatske obvezana reformirati sustav Hrvatske obrtničke komore, u tijeku je e-savjetovanje o nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu.

Kako nam je predloženi materijal neprihvatljiv iz više razloga, u Obrtničkoj komori Istarske županije izradili smo prijedloge koji su, u danim okvirima prihvatljivi i predlagaču zakona – Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, te ga prezentirali tijelima Hrvatske obrtničke komore. Kao što smo više puta isticali, Obrtnička komora Istarske županije reformu sustava smatra nužnom, ali smo mišljenja kako bi ukidanje udruženja obrtnika koja djeluju na lokalnoj razini smanjilo učinkovitost sustava i kontakt obrtnika s njihovom organizacijom.

Nacrtom prijedloga Zakona, predviđeno je smanjenje opterećenja obrtnika (smanjenje iznosa komorskog doprinosa s 2,0% osnovnog osobnog odbitka prema Zakonu o porezu na dohodak, na 1,25% (sa 76kn mjesečno na 50kn mjesečno po obrtniku).

Odredba o ukidanju obveze imenovanja poslovođe za obrtnike koji djelatnost obavljaju putem samoposlužnih aparata u načelu je prihvatljiva, ali tražimo da se isto primijeni i na izdvojena skladišta u kojima se ne obavlja direktna prodaja. Prihvatljive su i odredbe koje definiraju majstorsku školu kao ustanovu kojom će se olakšati stjecanje radnog iskustva, neophodnog za pristupanje majstorskom ispitu.

Predloženim rješenjem ukida se jedna razina sustava, na način da se s 30. lipnjem 2022. godine ukidaju udruženja obrtnika i područne obrtničke komore, te osnivaju udruženja obrtnika koja će funkcionirati na županijskoj razini.

Predlaže se da se sredstva komorskog doprinosa preraspodijele u omjeru 60% za udruženja obrtnika, 37% za Hrvatsku obrtničku komoru, uz 3% koje pripadaju Poreznoj upravi za poslove zaduživanja i naplate.

Predviđen način reorganizacije sustava Hrvatske obrtničke komore smatramo pogrešnim. Pri e-savjetovanju o Obrascu procjene učinaka za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu, navedeno je kako će se izmjenama povećati učinkovitost sustava, te se osloboditi sredstva za uvođenje novih usluga. Ne dijelimo takve stavove, jer se ukidanjem jedne razine sustava u svakom slučaju smanjuje njegova ako ne učinkovitost , barem opseg pruženih usluga. Oslobađanje sredstava također ne stoji, s obzirom da je dio komorskog doprinosa koji je pripadao područnim obrtničkim komorama manji od iznosa za koji se komorski doprinos smanjuje.

Na temelju prijedloga Obrtničke komore Istarske županije, s kojima se složila i većina ostalih područnih obrtničkih komora (održane su 3 tematske sjednice Upravnog odbora i jedna sjednica Skupštine Hrvatske obrtničke komore), donesen je zaključak da se predlagaču upute sljedeće primjedbe.

Predlaže se da udruženja obrtnika, kao temeljni oblik organiziranja obrtnika, nastave s djelovanjem, a da se područne obrtničke komore (njihova imovina, zaposlenici, , s obzirom na njihov značaj i dosadašnje aktivnosti, pripoje udruženjima obrtnika. Način pripajanja bit će uređen međusobnim sporazumom udruženja obrtnika,

Predložena rješenja primjenjivala bi se od 30.6.2022. godine.

Ovaj prijedlog smatramo uravnoteženim, te smo mišljenja kako poštuje sve zadane ciljeve reforme (ukidanje jedne razine, smanjenje financijskog opterećenja obrtnika) i kako bi trebao biti prihvatljiv i predlagaču Zakona.

Nedavno je najavljen jesenski ciklus edukacijsko-kuharskih radionica pri Edukacijsko gastronomskom centru Istre – KeyQ na Gortanovom brijegu u Pazinu. 


Jesenski ciklus edukacija bit će u znaku suvremenih i originalnih tema, osmišljenih u suradnji s poznatim hrvatskim chefovima i uslužnim djelatnicima.


Radionice će započeti u listopadu te će se održavati kroz mjesece studeni i prosinac 2021. godine. Prijave na radionice otvorene su na https://egci.azrri.hr/hr/

Najavljene su radionice "Pedoći u kreativnoj gastronomiji" i "Invazivne vrste Jadrana i njihov kulinarski potencijal" Davida Skoke, "Gastronomija sirove hrane" Hrvoja Zirojevića, "Moć gostoljubivosti" Sanje Krmpotić, "Gastronomija Michelinove zvjezdice" i "Maruni i gljive - sezonske namirnice" Denija Srdoča, "Bezglutenske slastice" Petre Jelenić, "Žene u gastronomiji i njihov pristup gastronomiji" Marine Gaši i Ane Morgan, "Napredno slastičarstvo - kreme", "Napredna pekarska radionica" i "Napredno slastičarstvo - tijesta" Roberta Perića, "Kobasice i terine u visokoj gastronomiji" Zdravka Tomšića i "Damir i Ornella: beskompromisna lokalna namirnica kao koncept top kvalietet" Mateje Beletić.

Obrtnička komora Istarske županije od početka podupire projekt, a radionice je do sada pohađalo oko 550 obrtnika i njihovih zaposlenika.


Obrtnička komora Istarske županije i u ovom ciklusu sufinancira svojim članovima obrtnicima koji uredno podmiruju komorski doprinos i kod njih zaposlenim radnicima, 25% cijene edukacije.

Poštovani obrtnici i obrtnice,

Udruženje obrtnika Poreč u suradnji sa Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak organizira Info dan HBOR-a u ČETVRTAK 28.10.2021.

Individualni razgovori poduzetnika i obrtnika s voditeljicom Područnog ureda HBOR-a za Istru, gospođom Cinzia Zubin, održat će se u prostorijama Udruženja obrtnika Poreč, Partizanska 5a, (Obrtnički dom, 2. kat) Poreč u ČETVRTAK 28.10.2021. godine u vremenu od 9,00 do 12 sati.

Poseban će naglasak biti na dobivanje informacija vezano uz programe iz mjere COVID-19 te program ''Poduzetnik Istarska županija 2020.'' za mlade i žene poduzetnice iz programa HBOR-a.

Svi zainteresirani obrtnici ili oni koji to planiraju postati mogu se prijaviti za besplatno stručno savjetovanje o mogućnostima kreditiranja, odnosno financiranja investicijskih ulaganja ili drugih aktivnosti putem programa HBOR-a na sljedeće kontakte: 052/219 218 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Prijave su obavezne!

Hrvatska obrtnička komora u suradnji s tvrtkom Matrona Consulting i EFFECTUS poduzetničkim studjima organizira besplatni webinar za članove zainteresirane za prilike i mogućnosti izvoza u vrijeme pandemije. Webinar je namijenjen postojećim izvoznicima koji žele više informacija, kao i onima koji tek razmišljaju o izvozu svojih proizvoda ili usluga.

Webinar će se održati putem ZOOM platforme, 14. listopada 2021., s početkom u 14.00 sati.

Predavači:

Tanja Evrosimovska, Matrona Consulting, stručnjakinja za poslovni razvoj na međunarodnim tržištima i međunarodnu trgovinu

Silvia Carter, ToWebOrNotToWeb, stručnjakinja za digitalni izvoz i višekanalne usluge

Sanja Stamenić Oštrić, Solana Nin, menadžerica marketinga i razvoja poslovanja

  1. sc. Vedran Ceranić, EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište, predavač

Moderatorica: Violeta Jelić

Webinar će obuhvatiti teme kao što su poslovni razvoj i potencijal za rast na EU tržištu, poslovanje putem prekogranične e-trgovine te važnost zakonskih uvjeta za izvoz, a sudionici će imati priliku poslušati i iskustvo Solane Nin, kao primjer uspješnog poslovnog iskoraka na međunarodno tržište. Sudionici će imati priliku postavljati pitanja, na koja će primiti pisani odgovor.

Prijavite se putem poveznice: https://bit.ly/3uO5yBG

Program webinara:

14:00-14:05 Registracija sudionika

14:05-14:10 Uvodno obraćanje, Violeta Jelić, Hrvatska obrtnička komora

14:10-14:20 Poslovno umrežavanje – ključ uspjeha na EU tržištu za MSP-ove: kako RGX može pomoći u pronalaženju novih kupaca, Tanja Evrosimovska, MatronaCons, direktorica

14:20-14:35 Digitalni izvoz: kako poslovati u članicama EU i šire putem prekogranične e-trgovine i međunarodnih tržišta, Silvia Carter, ToWebOrNotToWeb, osnivačica i izvršna direktorica

14:35-14:45 Iskustva Solane Nin, Sanja Stamenić Oštrić, Solana Nin, menadžerica marketinga i razvoja poslovanja

14:45-14:50 Važnost poznavanja regulatornih uvjeta za izvoz, dr. sc. Vedran Ceranić,

EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište, predavač

14:50-15:00 Pitanja i odgovori

15:00-15:05 Završna riječ

Slijedom isteka prijelaznog razdoblja za izlazak UK iz EU 31. prosinca 2020., hrvatski državljani (kao i svi drugi EU, EGP i švicarski državljani) moći će prelaziti UK granicu s važećom osobnom iskaznicom do 1. listopada 2021. godine, nakon čega će tu pogodnost mogu koristiti samo određene kategorije građana koje imaju digitalno reguliran boravak u UK.
 
Hrvatski državljani koje putuju u UK i nemaju digitalni imigracijski status ili britansku putovnicu moraju imati valjanju hrvatsku putovnicu.
 
Službene informacije o prelasku granice UK s osobnom iskaznicom pratite na https://www.gov.uk/.../visiting-the-uk-from-1-january-2021.
 
Službene informacije o uvjetima ulaska u UK i prelaska granice UK dostupne su na https://www.gov.uk/uk-border-control.

NE PROPUSTITE!
Prijavite se na naš newsletter!